Boek – Amandelbloesem

Amandelbloesem
Nynke van der Beek

Dit boek is deels autobiografisch en deels fictief. Nynke, die zelf autisme heeft, schreef het boek om inzicht te geven in welke problemen autisme kan veroorzaken als het gaat om moederschap.

Hoe zorg je voor je kind, wanneer je moedergevoel ver te zoeken is? Sofia, een 27-jarige kunsthistorica, probeert uit alle macht voor haar driejarige zoontje Jon te zorgen, maar heeft niet in de gaten dat zij zelf autistisch is. Wanneer het Meldpunt Kindermishandeling eraan te pas komt, lopen de dingen verkeerd. Sofia moet pijnlijke grenzen over in haar zoektocht naar de liefde voor haar zoon en goed moederschap.

Een online interview zorgde voor veel ophef binnen een gemeenschap van autistische vrouwen. Een aantal van hen reageerde dat de uitgever het boek nooit had mogen publiceren. “Dat laat zien dat het thema gevoelig ligt. Er was op het nieuws dat in Europa een op de tien kinderen wordt mishandeld. Hun ouders worden bijna demonisch neergezet. Maar dat zij zoiets doen, komt ergens door. Ze kunnen borderline hebben, autisme, of een depressie. Met dit boek komt daarover hopelijk meer openheid. En als mensen ergens makkelijker over praten, doen zij daar ook eerder wat aan.”

In een interview vertelt Nynke openhartig over de invloed van haar autisme op haar moederschap.

Waarschijnlijk daarom trekt haar dochter vooral naar haar vader. Moeilijk, maar begrijpelijk. “Hij is normaal. Mijn dochter zei dat ze zich door mijn autisme nooit vrij heeft kunnen uiten. Dat is pijnlijk. Als ik eerder wist wat ik mankeer, dan had ik meer om hulp gevraagd.”

Met dit boek maakt Nynke inzichtelijk dat het zeker geen gebrek aan goede bedoelingen is, maar eerder onhandigheid voortkomend uit het autisme wat voor problemen zorgt. Nynke hoopt met dit boek bespreekbaar te maken dat deze problematiek er is en werkelijk onderdeel uitmaakt van de autistische stoornis, met een boek wat zo openhartig en rauw moederschap in combinatie met autisme een gezicht geeft.

Nynke van der Beek gaf samen met Lydia rood, auteur van het boek Survival, een duo-lezing over autisme en moederschap.

Beluister ook dit audiofragment van 6FM op 2 april 2016, waarin de lezing werd aangekondigd door Lydia Rood.

http://www.amandelbloesem.com