Digitale themavraag januari 2024: Hoe kwam je erachter achter dat je ouder autisme heeft? 

Kind van Auti

Dit was het thema van januari 2024
Hieronder de reactie op dit thema.


We kwamen er als gezin pas echt heel duidelijk achter nadat hij, m’n vader, een diagnose autisme kreeg. Toch mochten we er van hem niet over praten terwijl ik vond dat zo overduidelijk te merken is dat hij autisme heeft. Iedereen ziet dat dacht ik hij is zo anders, vreemd en apart. Maar dat bleek niet direct zo te zijn, mijn moeder zag het eerst ook niet. 

Zelf heb ik denk ik van kinds af aan wel gevoeld dat er iets mis was met mijn vader, (niet dat er iets daadwerkelijk mis was, maar hij was anders en zo voelde dat voor mij). M’n vader kon niet met mij en m’n broertjes en zusjes omgaan en werd alleen maar bozer als ik of zij het op een huilen zetten. Alles werd op dezelfde manier aangepakt, ook ieder kind. Hij had boeken gelezen en zich verdiept en zou precies weten hoe het moest, en dus behandelde hij ons ook met een superieur gevoel. Als ik m’n broertje hielp en het niet volgens het boekje was, was het verkeerd en werd hij kwaad. Vreemd voelde dat. 

Mn broertje met autisme kwam niet mee op school. Hij praatte slecht en was vooral veel gefrustreerd, had woede aanvallen en sloopte andere kinderen hun speelgoed, als hij er iets van nodig had of als het niet ging zoals hij wilde. M’n moeder zag dat wel, nadat school er mee kwam en liet hem diagnosticeren. Toen bleek: hij heeft autisme. Ook de trekjes van m’n vader passen wel heel erg in het plaatje. Zodoende wilde m’n moeder dat m’n vader ook getest zou worden. En je raadt het misschien al, hij wilde niet meewerken. Dus in overleg met m’n ooms en tantes hebben ze m’n vader ook zo ver gekregen toch een gesprek te doen. En met de verklaringen van m’n ooms en tantes ernaast, is daar dan wel uitgekomen dat hij autisme heeft. Dit had m’n moeder een keer laten vallen en ik had het opgepikt daardoor wist ik te verklaren, wat er met mijn vader was, ondanks dat het eerst niet besproken mocht worden. 

Pas nu tien jaar later is het gelukkig bespreekbaar, ondanks dat m’n vader het nog steeds niet leuk vindt.