Onderzoek – Onopgemerkt leed. Over partnertherapie wanneer sprake is van autisme (2007)

Over partnertherapie wanneer sprake is van autisme
Mia Smelzer

Te downloaden via www.autisme.nl/media/129325/Onopgemerkt_leed.pdf
(Alternatief via www.kindvanauti.nl/wp-content/uploads/2015/10/Onopgemerkt_leed.pdf)

Dit artikel gaat niet over kinderen van autisten, maar over partnertherapie. We verwijzen echter naar het artikel, omdat er treffende beschrijvingen in staan die zeker ook van toepassing zijn wanneer de twee partners kinderen hebben. Als je tussen de regels doorleest, kan het ook voor de kinderen-van wellicht een heel verhelderend artikel zijn.

De partner met de diagnose of het vermoeden van autisme heeft soms wel gehóórd dat hij of zij niet bij de ander stilstaat, maar ervaart dit zelf anders of ziet dit niet. De andere partner wacht tot het inzicht eindelijk doordringt. Dat moment komt echter nooit. Degene met autisme kan weliswaar erkennen dat er een manco is en een aangeleerde houding en reactie kunnen veel goed doen. Maar aanvoelen en tussen de regels opmaken wat de bedoeling of betekenis van anderen is, of wat er zo mis ging, kan de persoon met autisme niet. Daarin is degene met autisme ‘blind’.

Vervang “De partner met de diagnose of het vermoeden” door “De ouder met de diagnose of het vermoeden” en “De andere partner” door “Het kind” en het is nog steeds van toepassing.